Alzheimer-kór és egyéb demenciák

Mi a demencia szindróma?

 

„A diagnózis nem azt jelenti, hogy holnap meghalunk! Éljünk tovább! Érzelmi emlékezetünk megmarad! Továbbra is képesek leszünk felfogni a szeretetet és az örömet! Mindannyian többek vagyunk mint az emlékezetünk!”

/Lisa Genova – agykutató, író/

 

 

A demencia szindróma gyűjtőfogalom. Nem egyetlen betegségre, hanem az agyat érintő különféle megváltozott állapotok leírására használjuk. A demenciáknak számos fajtája létezik, a szakemberek már több mint 100 féle demenciát különítettek el.

Gyakorlatilag bárki lehet demenciával érintett. Férfiakat és nőket egyaránt megbetegíthet, de inkább 65 éves kor felett jelentkezik és minél idősebb korúakat vizsgálunk, annál többeket érint a betegség. Szomorú tendencia azonban, hogy egyre fiatalabbakat és egyre többeket is megbetegít. Az érintettek kétharmada nő, amelynek egyik oka, hogy az idősebb korcsoportokban a nők száma egyébként is sokkal magasabb.

Fontos tudnunk, hogy a demencia nem azonos az időskorral járó „egészséges hanyatlási folyamattal” és nem természetes velejárója az idősödésnek, ahogyan azt sokan gondolják. Egészséges életmóddal, aktivitással számos krónikus megbetegedés kialakulása késleltethető vagy elkerülhető. Így van ez pl. az éreredetű demenciák esetében, míg más típusú demenciák esetében ez nem teljesen egyértelmű.

A demenciával élő személy valamely, az agy funkcióinak fokozatos változásával járó megbetegedésben szenved. Leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, ez áll az esetek 60-70 %-nak hátterében. Az Alzheimer-kór kiváltó oka a tudományos kutatások jelen állása szerint ismeretlen, hosszú lefolyású betegség. A világban és hazánkban évtizedek óta rendületlenül keresik a megfelelő gyógymódot a problémára.

Fontos az időbeni diagnózis, a célzott terápia megállapítása, amellyel egyes tünetek intenzitása csökkenthető, esetenként az állapotromlás késleltethető.

A mielőbbi diagnózisalkotás lehetőség a betegség kizárására, vagy demencia esetén a célzott egyéni terápia mielőbbi megkezdésére. A terápia segíthet az állapotromlás elodázásában és egyes tünetek elviselhetővé tételében!

Az Alzheimer-kór olykor nehéz tünetekkel jár, amely kihívást jelentő gondozási helyzeteket okoz a család számára és jelentős megterhelést a beteg számára. A betegség hosszú lefolyása alatt (8-10 év) az ápolási-gondozási szükséglet nő, jelentős pszichés, mentális, fizikai és anyagi megterhelést okozva minden érintett számára. Ezért fontos a tájékozottság és az időbeni felkészülés a feladatra, illetve az igénybevehető segítség lehetőségeinek ismerete.

A beteg és a gondozója számára a legnagyobb terhet az agy előrehaladó elváltozása miatt kialakuló személyiség-, viselkedés- és magatartásváltozás jelentheti. A demenciával élő személy állapota folyamatosan romló tendenciát mutat, önellátó, öngondoskodó képességét elveszíti, egyre nagyobb mértékben szorul állapotkövetésre, támogatásra, végül teljes ellátásra. Ez érzelmileg megterhelő helyzet az érintett számára is, megváltozik a viselkedése, idegessé, szorongóvá válhat, vagy elvesztheti érdeklődését a világ iránt és depresszióba eshet. Azonos típusú demenciákban szenvedőknek lehetnek hasonló tüneteik, de minden beteg egyedi módon éli meg a betegségét. Az állapot romlása egyedi módon alakul, sem a tünetek intenzitását, sem a megjelenés időpontját tekintve nem várható azonosság.

Sokan küzdenek a problémával. Nincs egyedül! Kérjen segítséget!

Általában a betegség lefolyását három szakaszra osztják a szakemberek: enyhe, középsúlyos és súlyos szakaszra. Idővel egyre erőteljesebbek a tipikus tünetek és ezzel párhuzamosan egyre nélkülözhetetlenebbé válik a szakszerű gondozás. Minden szakasznak megvannak a sajátos kihívásai a beteg és a gondozó számára is, ezek megterhelő élethelyzeteket hozhatnak létre, de a hozzátartozók egyre erősödő szeretetről és érzelmi kötelékről is beszámolnak.

Az Alzheimer-kór és egyéb demenciák lefolyása számos tényező függvénye, pl. milyen egyéb betegségei vannak a demenciával élőnek, milyen szociális körülmények között él, vagy milyen minőségű gondozásban részesül.

A megfelelő gondozáshoz speciális tudásra és együttműködésre van szükség a család, a társadalmi szervezetek, valamint az egészségügyi és szociális ellátórendszer között.


 

Hozzátartozóknak, önkénteseknek szóló ingyenes képzési programunkat a Ginkonet Demencia Tudástárban éri el!

 

 

Lapozzon bele a „Demencia kisokos” kiadványba!

Segítségre van szüksége?

Keressen bennünket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Elsőként értesülhet minden aktualitásunkról, hírünkről,
a Kecskemét Demencia Akcióprogrammal kapcsolatban!