Szociális ellátórendszer

Problémák, nehézségek

  • Az ellátási kapacitások korlátozottak (hiányzó ellátási formák, a szociális intézményi férőhelyek száma és a házigondozásban elszámolható gondozási órák száma elégtelen).
  • Kevés a demencia gondozás területén speciálisan képzett és tapasztalt házigondozó. A gondozók számára nehézséget okoz az enyhe fokú demencia felismerése, nincs kialakult eljárásrend a diagnózis megállapításának kezdeményezésére.
  • A szociális és egészségügyi ellátórendszer nem nyújt közvetlen személyreszabott szolgáltatásokat a demenciával élők számára (uniformizált ellátások).
  • Hiányoznak a gondozást támogató digitális jóléti eszközök és azok használatának ismerete.

 

Megoldások

  • Demencia gondozás témájú felkészítések biztosítása a házigondozók részére (offline digitális formájú e-learningek és online jelenléti formájú szakmai műhelyek).
  • A meglévő szociális és egészségügyi ellátások koordinációja, támogatások összehangolása a memória tanácsadók tevékenységének köszönhetően.
  • Digitális jóléti technológiák megismertetése és bevezetése a gondozási gyakorlatba.

Diagnózis

A tájékozatlanság gátolja a betegség időbeni azonosítását. A diagnózis késői, hiányzik az azt követő támogatás.

Ellátórendszer

Az ellátórendszer kapacitásai elégtelenek, a szolgáltatások hiányosak, nem személyre szabottak.

Családok

A betegek és gondozó családjaik elszigetelődnek, gondozásban magukra maradnak, lelki- és testi egészségük, anyagi helyzetük romlik.

Lakosság

A lakosság tájékozatlansága miatt elutasító, megbélyegző. Nem ismerik a betegség megjelenése késleltetésének lehetőségeit életvitelük alakításában.

Segítségre van szüksége?

Keressen bennünket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Elsőként értesülhet minden aktualitásunkról, hírünkről,
a Kecskemét Demencia Akcióprogrammal kapcsolatban!